martedì 4 settembre 2012

Italians do it better. Part 10.

Now that I've scared a bunch of people with posts related to my work (if you don't get what I was talking about there, please don't call yourself geek) it's time to go back to the everyone's favourite (from Canada to Russia) topic: food.
Apparently there're still few seafood sauce recipes in my cook book I've to try, even if I recognize that this is not the best suited Province for the seafood, alas.

Ingredients (for 4 persons)
  • 300g of tagliatelle (a type of pasta)
  • 500g of polished clams
  • 300g of assorted fish (hake, dogfish...)
  • 300g of tomatoes
  • 2 garlic cloves
  • leek
  • pearsley
  • 1dl of white cooking wine
  • red pepper
  • 6 spoons of olive oil
  • salt and pepper
Put the clams in a pan with the wine, 1 clove of garlic, a little parsley and 2 tablespoons of olive oil, cover them and let the clams open, to medium heat. Then remove the clams  from the heat, remove the mussels from the shells, eliminating those that remained closed, strain the cooking liquid.
Clean the fish by depriving them of the heads and bones, wash and cut them into pieces. Brown the chopped onion, chilli and remaining garlic and cook the the pieces of fish.
Add the chopped tomatoes, the liquid used to cook the clams, salt and pepper and cook for 4-5 minutes, then add the clams and parsley left.
Cook the pasta al dente, season with fish sauce and serve.
Buon appetito.
The result sholud be similar (hopefully better) of this one.


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Ora che ho spaventato un mucchio di persone coi post relativi al mio lavoro (se non capite di cosa si parli in quei post; per piacere non dite di essere geek) è tempo di tornare all'argomento favorito da tutti, dal Canada alla Russia: il cibo.
A quanto pare ci sono ancora delle ricette di pesce nel mio libro di cucina che devo ancora provare, anche se devo ammettere - purtroppo - che questa non sia la Provincia più adatta per il pesce.

Ingredienti (per 4 persone)
  • 300g di tagliatelle
  • 500g di vongole già spurgate
  • 300g di pesce assortito (nasello, pescatrice, palombo)
  • 300g di pomodori
  • 2 spicchi d'aglio
  • 1 cipollotto tritato
  • 1 dl di vino bianco
  • 1 pezzetto di peperoncino tritato
  • 6 cucchiai di olio d'oliva extravergine
  • sale e pepe
Mettete le vongole in un tegame con il vino, 1 spicchio d'aglio schiacciato, un poco di prezzemolo e 2 cucchiai d'olio; coprite e lasciate aprire, a fuoco moderato. Togliete quindi dal fuoco, staccate i molluschi dai gusci, eliminando quelli rimasti chiusi; filtrate il liquido di cottura.
Pulite il pesce privandolo delle teste e delle lische, lavatelo e tagliatelo a pezzetti. Fate appassire nell'olio il trito di cipollotto, il peperoncino e l'aglio rimasto e rosolotevi i pezzetti di pesce.
Unite i pomodori sminuzzati, il liquido di cottura delle vongole, sale e pepe e cuocete per 4-5 minuti; infine aggiungete le vongole e il prezzemolo rimasto.
Lessate la pasta, scolatela al dente, conditela con il ragù di pesce e servite.

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