martedì 24 luglio 2012

Italians do it better. Part 6.

Last Saturday I celebrated my first 3 months here in Canada. It was an important date, exactly half the last of my Working Holiday Visa.
I decided to watch the last Batman - for honouring the Denver victims too - and to go to the festival in program last weekend, Latino Feast and Salsa Festival. Of course, thank to my absent-mindedness I forgot to bring with me my camera. Thus, no photos, I'm sorry.
By the way, I can compensate for the missing photos with a new recipe, a typical one from my home Region.

Ingredients (for 4 persons)

  • 320g of orecchiette (a type of pasta, close to shells)
  • 500g of purged clams
  • 800g of turnip greens
  • 2 garlic cloves
  • 1dl of dry cooking white wine
  • 3 threads of anchovies in oil
  • 5 spoons of olive oil
  • salt and pepper
Clean the turnip greens, removing the outer leaves and the harder stalks, wash, drain and keep them aside. Let the clams open in a covered pan with the wine, a tablespoon of oil, and a clove of garlic. Remove the pan from heat, then remove the mussels from the shells and collect them in a bowl, remove the clams still closed and strain the cooking liquid.
Cook the pasta in salted water and  5 minutes before drain it, put the turnip greens.
Brown the remaining garlic in a pan, remove it and add into the pan the chopped anchovy fillets, clams, their cooking liquid and 2 tablespoons of the pasta cooking water. 
Drain the pasta and pour the sauce, season with freshly ground pepper and serve. 
Buon appetito.
The result sholud be similar (hopefully better) of this one.


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Lo scorso sabato ho festeggiato i miei primi 3 mesi di permanenza in Canada. Era una data importante, perchè segna la metà del mio visto di lavoratore temporaneo.
Per festeggiare sono andato al cinema a vedere l'ultimo Batman - con un pensiero alle vittime di Denver - e ai festival in programma lo scorso fine settimana, Latino Feast e Salsa Festival. Ovviamente, grazie alla mia sbadataggine ho dimenticato di portare con me la macchina fotografica. Perciò, mi dispiace, niente foto.
Per farmi perdonare delle foto pubblico una nuova ricetta, tipica pugliese.

Ingredienti (for 4 persone)

  • 320g di orecchiette
  • 500g di vongole già spurgate
  • 800g di cime di rapa
  • 2 spicchi d'aglio
  • 1dl di vino bianco secco
  • 3 filetti di acciuga sott'olio
  • 5 cucchiai di olio extravergine d'oliva
  • sale e pepe
Pulite le cime di rapa, eliminando le foglie esterne e i gambi più duri, lavatele, sgocciolatele e tenetele da parte.
Fate aprire le vongole in una padella con il vino, 1 cucchiaio d'olio, 1 spicchio d'aglio sbucciato, a recipiente coperto. Togliete dal fuoco, staccate i molluschi dai gusci e raccoglieteli in una ciotolo; eliminate le vongole rimaste chiuse e filtrare il liquido di cottura.
Fate cuocere le orecchiette in abbondante acqua salata e 5 minuti prima di scolarle unitevi le cime di rapa.
Fate imbiondire in un tegame l'aglio rimasto, toglietelo e unite i filetti d'acciuga a pezzetti, le vongole, il loro liquido di cottura e 2 cucchiai di acqua di cottura della pasta.
Scolate le orecchiette e conditele col sugo, insaporite con una macinata di pepe e servite.




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