mercoledì 30 maggio 2012

Italians do it better. Part 2.

I'm really curios about how many visitors I could pull into the blog with such a title.
By the way, let's start with the receipe. This time I'll try - and fail - in explaining you how to cook trofie (a kind of pasta) with bacon and potatoes.

Ingredients (for 4 persons)
  • 300g of trofie
  • 2.5dl ale
  • 1 large yellow potato
  • 60 g of bacon 
  • 1 small leek 
  • cinnamon
  • olive oil
  • salt and pepper
Instructions (30 mins time)
Clean the leeks by removing the roots and the green parts, wash, dry and chop. Peel potato and cut it into cubes. Chop into tiny slices the bacon.
In a saucepan with the oil on low heat fry the leek and bacon for a few minutes. Add to leek and bacon the diced potato and a pinch of cinnamon and let cook for 4 minutes, stirring now and then with a wooden spoon, then pour the beer, flavored with a pinch of salt and freshly ground pepper, bring to boil and cook on high heat for 10 minutes.
Meanwhile, boil the pasta in abundant salted boiling water. Drain the pasta, leaving it slightly damp, then pour it into the pan with the sauce and let them together season for a few seconds over high heat, stirring constantly.
Transfer the trofie on a serving platter and serve them at the table piping hot.
Buon appetito.
The result sholud be similar (hopefully better)  of this one.


---------------------------------------------------------------------------------------------

Ingredienti (per 4 persone)


  • 300 g di trofie
  • 2,5 dl birra chiara
  • 1 grossa patata a pasta gialla
  • 60 g di pancetta
  • 1 piccolo porro
  • cannella
  • olio d'oliva
  • sale e pepe
Istruzioni (30 minuti)
Mondate il porro eliminando le radici e la parte verde, lavatelo, asciugatelo e tritatelo. Sbucciate la patata e tagliatela a cubetti. Riducete a listarelle la pancetta.
In un tegame con l'olio fate rosolare a fuoco dolce il porro e la pancetta per pochi minuti. Unite i cubetti di patata e un pizzico di cannella e lasciate rosolare per 4 minuti circa, mescolando di tanto in tanto con un cucchiaio di legno; poi bagnate con la birra, insaporite con un pizzico di sale e una macinata di pepe, portate a ebollizione e fate cuocere a fuoco vivace per 10 minuti.
Nel frattempo, lessate la pasta in abbondante acqua bollente salata. Scolatela, lasciandola leggermente umida, quindi versatela nel tegame con il condimento e fatela insaporire per qualche istante a fuoco vivo, mescolando.
Trasferite le trofie condite su un piatto da portata e servitele in tavola ben calde.

Nessun commento:

Posta un commento